3 اسفند 1399 - 9:28 ق.ظ

بررسی فراز و فرود تورم در ایران

کارشناسان اقتصادی معتقدند ریشه تورم در ایران ناشی از کاهش بهره وری تولید، خلق پول دولتی و حمایت از بخش خصوصی ناکارآمد است.

به گزارش پایگاه خبری عصر اصفهان،  به نقل از خبرگزاری صداو سیما، معاون اقتصادی مرکز آمار ایران در ارتباط اینترنتی با برنامه تیتر شنبه شب شبکه خبر گفت: عمده افزایش قیمت‌ها در دی گذشته مربوط به میوه و تره بار، دخانیات، حمل و نقل و مسافرت‌ها بوده است.

آقای ایوب فرامرزی افزود: عمده تورم ماهانه در گروه خوراکی‌ها بوده است و در ماه گذشته شاهد ۵.۲ درصد تورم در بخش خوراکی‌ها بودیم.

وی تورم نقطه به نقطه را مربوط به خوراکی‌های وابسته به واردات اعلام کرد و افزود: تورم نقطه‌ای در بهمن ۹۹ معادل ۴۸/۲ درصد و بیشترین تورم نقطه‌ای مربوط به موز با ۲۰۰ درصد (دو برابر) افزایش و کمترین آن مربوط به تخم مرغ و تجهیزات رایانه‌ای با ۱۳۰ و ۱۰۰ درصد افزاایش بوده و تورم نقطه‌ای گروه عمده خوراکی‌ها هم به ۶۶/۸ درصد رسیده است.

معاون اقتصادی مرکز آمار ایران همچنین بیشترین نرخ تورم سالانه (۱۲ ماهه) را باز هم مربوط به گروه‌های خوراکی و مصرفی مردم اعلام کرد.

آقای تیمور رحمانی کارشناس اقتصادی، نرخ تورم را مرتبط با ارزش کالای سبد خانواده‌ها اعلام کرد و گفت: نوع کالا و وزن آن‌ها نزدیک به ۳۶ درصد تورم را به خود اختصاص می‌دهد.

وی با قرائت سروده استاد سخن حضرت سعدی “چو دخلت نیست خرج آهسته‌تر کن” افزود: پیش از این تنها دولت و بانک مرکزی با خلق پول سعی می‌کرد کسری بودجه را تامین کند و موجب تورم می‌شد و هم اکنون بخش خصوصی نیز همین کار را می‌کند.

این کارشناس اقتصادی حمایت بی مورد از برخی از شرکت‌ها و صنایع ناکارآمد و زیان ده از عوامل افزایش تورم است و همچنین بانک‌های خصوصی بعنوان یکی از بخش‌های بخش خصوصی نیز خلق نقدینگی می‌کنند و در دریافت مالیات‌های تورمی با دولت شریکند.

وی افزود: خلق پول توسط بخش خصوصی، حمایت از بخش ناکارآمد در اقتصاد بخش خصوصی است.

آقای رحمانی کارشناس اقتصادی افزود: متوسط تورم از سال ۶۸ تاکنون ۲۲ درصد بوده است و اقتصاد کشور ما یادگرفته مشکل خود را با خلق پول رفع کند.

آقای صمد عزیزنژاد کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بحث گرانی از تورم جداست گفت: در تورم میانگین ارقامی استفاده می‌شود که در سبد غذایی اهمیت و ارزش دارد و می‌توان محاسبه تورم را برای دهک‌های مختلف، مجزا محاسبه کرد.

وی افزود: در کشور ما شناسایی درآمد سخت است و مرکز آمار ایران نرخ تورم را بر اساس سبد غذایی مشترک برای تمام کشور محاسبه می‌کند.

بررسی فراز و فرود تورم در ایرانآقای عزیزنژاد ریشه تورم را ناشی از دو مقوله تحریم و بهره وری تولید اعلام کرد و گفت: بین ۳۰ تا ۳۵ درصد ریشه تورم مربوط به شوک تحریم‌هاست و حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد هم مربوط به بهره وری پایین تولید است.

وی با بیان اینکه زمانی که تورم با خلق پول (چه خصوصی و چه دولتی) زیاد می‌شود کل مردم هزینه اضافه پرداخت می‌کنند، اما بخش خاصی استفاده می‌کند.

این کارشناس اقتصادی افزود: علت اصلی تورم‌های ساختاری فارغ از شوک‌های مقطعی ناشی از تحریم؛ حکمرانی نامناسب است یعنی کسی را بابت خلق پول مواخذه نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه ” تورم یعنی پول از جیب مردم برداشتن است” گفت: “خلق پول” حل مشکل مقطعی است که موجب کوچک شدنِ سفره مردم می‌شود.

کد 300

کد خبر: 31411

بازدید: 81 بازدید

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

برچسب ها: ,

ارسال دیدگاه

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0